sábado, 27 de abril de 2024 00:46
RSC

"L'estat del benestar serà sostenible des del treball i la redefinició de l'equilibri intergeneracional"

|

Guillem López Casasnovas ha participat aquest migdia en una nova edició del Cercle de l'Aigua. A la conferència, titulada "Intel·ligència econòmica, creixement de la renda i benestar de les persones", el catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i conseller del Banc d'Espanya ha demanat recuperar la justícia intergeneracional per garantir el benestar de la societat

Segons ell: "s'han trencat els equilibris entre persones grans i joves pel que fa a distribució de la riquesa. Abans la riquesa que generaven els joves es redistribuïa efectivament cap a la gent gran, però l'augment de la població envellida i l'elevada taxa d'atur juvenil, superior al 50%, ha trencat aquesta realitat". En aquest sentit, ha alertat que "en un futur proper les pensions representaran el 68% de la despesa social".

Per a l'economista, l'estat del benestar serà sostenible des de l'ocupació laboral i els ajuts al treball: "Hem de passar d'un welfare [estat de benestar] a un workfare o subsidi condicionat a l'activitat amb generació de renda". Per aquest motiu, ha reclamat incentivar l'accés al món laboral per combatre l'atur i el treball irregular.

Amb l'objectiu de millorar l'eficiència dels serveis públics, López Casasnovas ha indicat que en un context de manca de cultura d'avaluació, o d'escassa capacitació en la gestió pública per a la priorització de polítiques, cal una millor formació en la gestió pública i la fi de la segmentació de les polítiques públiques.

A més, davant la possibilitat d'una nova recessió a Europa, l'economista considera necessària "una reducció de la pressió fiscal per donar més diners al contribuent i reactivar el consum privat, sense tocar la despesa". "La tendència actual afavoreix els impostos indirectes, i això hauria d'obligar els estats a proposar polítiques públiques redistributives que ho tinguin en compte i ho compensin", ha indicat.

Àngel Simon, president executiu d'Agbar, ha presentat el ponent tot destacant la seva expertesa en relació amb l'optimització i eficiència dels serveis públics, el finançament de les hisendes locals, l'economia de la salut i el sistema sanitari, les balances fiscals, o els equilibris intergeneracionals.

Després de la conferència, que s'ha pogut seguir a través de les xarxes socials, Ciril Rozman, director d'Agbar a Amèrica, ha moderat un debat marcat pel paper del Banc d'Espanya davant la fallida de les caixes espanyoles, la viabilitat econòmica d'una hipotètica Catalunya independent, i la situació del sistema sanitari català.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.
Última hora

Pressdigital
redaccion@pressdigital.es
Powered by Bigpress
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Publicidad
Aviso-legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
CLABE